Dzieci robiące smakołyki19 października w Szkole Podstawowej w Bukowie w kl.0 ruszyliśmy z eksperymentami kulinarnymi przeprowadzanymi w formie warsztatów. Pierwszym zadaniem, jakie zaplanował wychowawca przed najmłodszymi było wykonanie sałatki warzywnej zgodnie z tematyką zajęć – Co można zrobić z warzyw? jednocześnie korzystając z darów jesieni. Dzięki pomocy rodziców udało się zgromadzić i dostarczyć na zajęcia wszystkie składniki. Przy niewielkim udziale osoby dorosłej, mali kucharze obierali, kroili, mieszali poszczególne warzywa i inne artykuły zgodnie z przepisem sałatki. Najodważniejsi podjęli się nawet krojenia cebuli. Ideą warsztatów było wdrażanie najmłodszych do propagowania zdrowych nawyków żywieniowych, zachęcanie do pomocy dorosłym w kuchni, ale także usamodzielnienie dzieci oraz budowanie w nich poczucia sprawstwa. Ostatnim etapem warsztatów była degustacja samodzielnie przygotowanego posiłku – sałatki warzywnej. Jednogłośnie sałatka bardzo dzieciom smakowała i została również zabrana do degustacji w rodzinnym gronie. Smacznego!