- Szczegóły
W październikowy dzień dzieci z Samorządowego Przedszkola i oddziału przedszkolnego przy Szkole Podstawowej w Bukowie postanowiły wraz ze swoimi wychowawczyniami uczcić „Święto pieczonego ziemniaka”. Ziemniak był głównym bohaterem dnia i towarzyszył w zabawach i konkursach. Na początku wspólnego spotkania dzieci poznały historię wędrówki ziemniaka do Polski. W oczekiwaniu na pieczone ziemniaki śpiewaliśmy piosenki oraz rozwiązaliśmy ziemniaczane zagadki.
- Szczegóły
W dniu 20 października 2023 r. w Zespole Placówek Oświatowych w Olesznie odbył się etap gminny III Świętokrzyskiej Olimpiady Przedszkolaka organizowanej przez Kuratorium Oświaty w Kielcach. W rozgrywkach sportowych uczestniczyły przedszkolaki z Oleszna, Bukowy, Krasocina, Ciesiel, Mieczyna i Czostkowa. Podczas imprezy gościliśmy Wicedyrektor ZPO w Olesznie panią Teresę Szczepańską, Wizytatora Kuratorium Oświaty w Kielcach pana Sławomira Krzysztofika, Wójta Gminy Krasocin pana Ireneusza Gliścińskiego, Kierownika Centrum Usług Wspólnych w Krasocinie panią Irenę Kuśmierczyk, przedstawicieli Rady Gminy Krasocin panią Magdalenę Szklarz i pana Marka Wójcika oraz opiekunów grup przedszkolnych. Opiekę medyczną podczas spotkania zapewniła pielęgniarka pani Alicja Bździuch. Rozgrywki sportowe poprzedził uroczysty pochód drużyn i ich prezentacja, występ artystyczny dzieci z Samorządowego Przedszkola Olesznie oraz symboliczne zapalenie znicza olimpijskiego.
- Szczegóły
13 października 2023 r. w Zespole Państwowych Szkół Muzycznych w Kielcach, odbyły się wojewódzkie obchody Dnia Edukacji Narodowej, pod auspicjami Wojewody Świętokrzyskiego i Świętokrzyskiego Kuratora Oświaty. Podczas uroczystości zostali wyróżnieni nauczyciele i pracownicy instytucji związanych z oświatą, którzy odnieśli szczególne sukcesy w pracy zawodowej i działalności społecznej. Wśród nich znalazło się 16 nauczycieli z Gminy Krasocin.
- Szczegóły
Jesień – to czas, kiedy robimy przetwory z owoców i warzyw przygotowując zapasy na zimę. Dzieci z oddziału przedszkolnego w Bukowie uczyły się jak ważne jest spożywanie owoców i warzyw, a zwłaszcza tych z domowych zapasów. Realizując temat kompleksowy dotyczący jesieni oraz przygotowań do zimy, dzieci postanowiły zrobić kompoty. Po omówieniu poszczególnych etapów pasteryzacji, wszyscy ochoczo przystąpili do pracy.